halsohelena

Träning Kost Hälsa Välmående Livsstil Glutenfritt

Energi för hela morgonen!!!??? Med frukostkex???

15 kommentarer

Blev förtvivlad i morse när jag satt och läste i COOP Forums medlemstidning Mersmak…

Varför då? Jo fick upp den här reklamen:

Belvita frukostkex

Belvita frukostkex

Men vad är det man gör reklam för?
Jo KEX som påstås utgöra  en näringsrik och välsmakande frukost!!!
Belvita Breakfast påstås vara ”Det enda beprövade kex som frigör kolhydrater långsamt i över 4 timmar”.

SKITSNACK!!! säger jag!!! För kexen är inte ett dugg bättre än en sötad müsli men som nu har paketerats i kexformat. Dessutom hänvisar man till att hämta ”frukosten” i KEXHYLLAN. Men det finns faktiskt ingen frukost som ska hämtas från KEXHYLLAN!

Jag bestämmer mig för att kolla upp innehållet närmare på angiven hemsida i reklamen som inte går leder någonstans. Men det visar sig dock att denna adress inte ens existerar. Däremot hittar jag en hel del information när jag söker på produkten. Bland annat den här PDF filen: http://www.bda.uk.com/conference/belvita_factsheet_2.pdf

där man kan läsa om att:

En av tre personer i England regelbundet hoppar över frukosten och Att Belvitas Frukostkex som lanserades 2010 i England nu har blivit det näst största varumärket inom kategorin ”hälsosamma kex”. Det påstås vara kliniskt bevisat att Belvitas Frukostkex under en en tid av 4 timmar fortsätter att frigöra kolhydrater som en del av en balanserad frukost, vilket skulle resultera i ett återhållsamt blodsockersvar efter måltiden.

Även i den Svenska reklamen från COOP påstås att Belvitas Frukostkex har en hög halt av långsamt nedbrytbar stärkelse som skulle innebära en långsam frigöring av kolhydrater. De skrivver att:

”Intag av produkter med långsamt digererbar stärkelse höjer inte blodsockerhalten efter en måltid lika mycket som produkter med låg halt av långsamt digererbar stärkelse”

Det senare må vara sant, men det innebär inte att det är OK att lansera KEX som finns att hämta på KEX hyllan som ett bra frukostalternativ, och som dessutom innehåller 13 gram socker per portion.

Så vad är det man gör? Erbjuder folk som inte har tid att laga frukost till sig själva och sina barn att äta kex till frukost medan man redan är på språng hemifrån på väg till lämning på dagis och i ilfart till jobbet.  Jo för man hävdar på fullaste allvar att:

4 Belvita frukostkex, en naturell yoghurt, ett äpple och en kopp te utgör en fullgod frukost.

Ja men så ät en nyttig müssli till yoghurten då med lite färska bär eller en frukt och ett kokt ägg eller två! Det tar faktiskt inte längre tid!!!

Yoghurt med osötad müsli och färska hallon

Yoghurt med osötad müsli och färska hallon

För om man dessutom tar den där kexfrukosten på språng på väg till jobbet, stoppar ner den i sin egen ryggsäck eller i barnens ryggsäck. Då har man ju inte fått i sig någon yoghurt eller frukt heller!!!

En portion frukostkex innehåller:
230 KCAL, 8 g fett, 36 g kolhydrater, varav 13 g, socker, 3 g protein, 3 g fiber, 170 mg natrium.

Och det är inte någon fullgod frukost utan mest bara en ren sockerkick!

Kex är inte ett bra frukostval bara för att det innehåller fullkorn, fibrer, vitaminer och mineraler.

Dessutom handlar det om ett beteende som vi inte ska vänja oss själva vid eller lära vidare till våra barn, att det är OK att äta kex och kakor till frukost. För tillåter vi vissa kex så ligger det inte långt bort att tillåta även andra kex och kakor på frukostbordet!

Annonser

15 tankar om “Energi för hela morgonen!!!??? Med frukostkex???

 1. Ja, det verkar onekligen märkligt att äta kex till frukost. Bra att någon reagerar!

 2. Haha! Ungefär som när ”flingan” Trestor kom, den med nougat eller chokladfyllning med slogan ”Om Du vill få din tonåring att äta frukost”. Idiotiskt! Folk äter för söta frukostar ändå, och detta är minskar ju inte det hela!

  • Precis… för vad händer om man serverar kex till frukost? Då legitimerar man ju att andra sötsaker också får finnas på frukostbordet! och söta är de ”frukostkexen” med sina 13 g socker per portion, vilket motsvarar 4 sockerbitar!

   Och hur lätt blir det inte att andra kex och kakor också råkartrilla ner i shoppingvagnen om frukosten skall hämtas i Kexhyllan!

 3. Ping: Kikar Du mellan fingrarna? | Fröken Loo´s Hälsoinspiration

 4. Tycker dom är goda och perfekt som tillval. Om man inte hinner äta en riktig frukost. Så är detta ypperligt.

 5. Hur orkar du?

 6. Riktigt bra inlägg! Såg reklamen och tänkte att det måste vara bullshit, googlade och hittade din blogg. Tack för att du så utförligt bekräftat min teori!

  Ha en fin kväll!

 7. Käkar de på kvällen med nötter istället för mindre bra alternativ. Det intressanta är väl om de innehåller transfetter för det gör väl alla kex men de kanske är ekologiska och fria från det som Digestives gröna ekologiska förpackning?

 8. Njae, som frukost är det nog inte så lyckat, dock så kan jag tänka mig att ha det som mellanmål med en kopp kaffe.

 9. Tycker det är en perfekt frukost för de av oss som lämnar hemmet väldigt tidigt och äter frukosten på färdmedel till jobbet. Jag lägger skinka mellan och tar en kopp grönt te till.

  • Perfekt frukost skulle jag inte kalla det med så mycket socker som de innehåller. Då finns det betydligt bättre saker att ta med, som kokta ägg, någon frukt och om man tål det även lite nötter eller sötmandel…

 10. Ping: Kex till frukost för bra energi..? | Led genom exempel

 11. Haha, jag köpte dessa eftersom dom var på halva priset och verkade nyttiga. Smakade när jag kom hem och tyckte dom var otroligt goda. Var tvungen att kolla innehållsförteckningen och ja, med 22% socker så är det klart som fan att dom är goda haha.

  Mer kakor än kex vill jag påstå.
  Får man verkligen ha så här missvisande reklam?

 12. Jag surfade in här för jag ville läsa om dessa kex. Jag håller med dig till viss del, dvs att grundidén är ganska illa. Däremot kan man mycket väl få i sig en frukt och yoghurt tillsammans med kexen om man är på språng. Hört talas om drickyoghurt????

 13. Jag blev intresserad av denna produkt då den marknadsförs KRAFTIGT just nu! Kollade deras hemsida där det inte finns någon info om näringsvärde per portion??

  Måste säga att folk som planerar äta de här kakorna till frukost skulle spara pengar om de investerade i en äggkokare! INGEN är så hårt pressad på tid att de inte kan koka gröt och ett par ägg och äta. Folk är bara oerhört dåliga på att prioritera och slösa tid. Min morsa klarade att jobba heltid 8-5 och förse 8 (!) ungar med frukost helt allena varje morgon då pappa åkte till jobbet 2 timmar före henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s