halsohelena

Träning Kost Hälsa Välmående Livsstil Glutenfritt

Ta till vara på resterna! En kycklinggryta som bara blir godare och godare med tiden!

Lämna en kommentar

Idag åt jag upp de sista resterna av en kycklinggryta som jag lagade i slutet av förra veckan!

Nu kanske du tycker att jag borde ha hunnit tröttna på den där kycklingen? Men den blev faktiskt bara godare och godare när den fick stå och dra till sig de härliga smakerna den kryddats med!

Rester av kycklinggryta

Fast från början tillagades den faktiskt inte som en traditionell gryta, utan det var en hel majskyckling på 1,7 kilo från Bjärefågel som stoppades ner i en lergryta.

Med sig ner i grytan fick den

1 gul lök grovt hackad
100 g torkade aprikoser (ekologiska)
100 g katrinplommon (ekologiska)
1 rejäl näve med sötmandel (ekologisk) som hackades
5 dl hönsbuljong (utan härdat fett)
Saften av en pressad apelsin
Saften av en pressad citron
1 kuvert (0.5g) saffran
0.5 msk mald kanel
0,5 msk mald ingefära

Löken frästes i en stekpanna tillsammans med kryddorna. Därefter hälldes lite av buljongen ner i pannan för att få med alla kryddorna ner i grytan.

Den frästa löken och kryddorna hälldes ner i lergrytan. Och därefter fick kycklingen ta plats i grytan tillsammans med den hackade sötmandeln, aprikoserna och katrinplommonen. Sist hälldes buljongen samt den pressade apelsin och citronsaften ner i grytan.

Lergrytan placerades i kall ugn som därefter ställdes på 200 grader och sattes på.

Grytan med kycklingen fick sedan stå i ugnen i 1 timme och 45 minuter.

Så här såg den ut när den var färdig!

Kyckling i lergryta med torkad frukt och hackad mandel

Kyckling i lergryta med torkad frukt och hackad mandel

Kycklingköttet lossnar från benen av sig självt när den är färdig!

Kycklingen togs upp ur lergrytan och skyn i grytan hälldes över i en kastrull och fick ett uppkok tillsammans med lite maizenaredning för ljusa såser.

Kycklingen serverades precis som på bilden ovan tillsammans med kokt råris (som kokats med en bit hel kanelstång i) och färska svenska tomater.

Jag valde sedan att rensa resten av kycklingköttet från benen och lät det ligga i såsen i en kastrull och gotta sig i kylskåpet i en kastrull. Och det smakade bara bättre och bättre för varje dag!

Men idag var det ju tisdag! och då brukar det ju vara fisk på menyn! Och ja det serverades fisk till lunch, i form av ugnsstekt lax med sparris och tomat, med hemlagat potatismos till och en yoghurtsås med dill!

Sparrislax med potatismos och dillsås

Sparrislax med potatismos och dillsås

Lämna en kommentar